TIEDOTE - KORONA CONVID -19 PANDEMIA
corona

TIEDOTE - KORONA CONVID -19 PANDEMIA

KORONA CONVID -19 PANDEMIA

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Epidemioita on puhjennut laajalti ympäri maailmaa ja Eurooppaa. Riski tartunnan saamiselle on kohonnut koko Suomessa. Suomen hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen linjaamat toimenpiteet saatetaan voimaan tartuntatautilain, valmiuslain, sekä muun lainsäädännön mukaisesti. Muun muassa kouluja, oppilaitoksia ja yliopistoja on suljettu, julkisia kokoontumisia, liikkumista ja vierailuja terveydenhuollon yksiköihin rajoitetaan, sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia lisätään ja rajaliikennettä rajoitetaan. Toimilla pyritään hidastamaan epidemian etenemistä, jotta terveydenhuolto pystyy huolehtimaan sairastuneista.

Valtioneuvosto antoi 6.5.2020 periaatepäätöksen suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi. Valtioneuvosto suositteli tässä yhteydessä, että nyt suljettuna olevat julkiset sisätilat avataan 1.6.2020 alkaen hallitusti ja asteittain. Epidemiatilanne on muuttunut niin, että rajoitustoimenpiteitä ja niiden johdosta tehtyjä erityisjärjestelyitä voidaan purkaa. Nämä suositukset ovat voimassa 31.7.2020 asti.

Olemme Savas-Säätiössä ottaneet käyttöön uusia toimintatapoja asiakkaidemme, heidän läheistensä, työntekijöidemme ja heidän perheidensä terveydentilan turvaamiseksi. Seuraamme koko ajan tilanteen kehittymistä, ja muutamme tarvittaessa toimintatapoja tilanteen edellyttämällä tavalla.

Ohjeistamme henkilökuntaamme jatkuvasti päivittyvillä toimintaohjeilla ja olemme ottaneet yksiköissämme käyttöön tehostetut hygieniakäytännöt mm. käsihygienian, siivouksen, pyykinpesun ja puhtaanapidon osalta.

MUUTTUNEET KÄYTÄNNÖT TOIMINTAKESKUKSISSAMME
Toimintakeskusten toiminta keskeytettiin 16.3.2020 alkaen Suomen hallituksen antaman määräyksen mukaisesti, ja toimintakeskusten henkilöstö siirtyi palvelukoteihin. Suomen hallituksen 4.5. antaman ohjeen mukaisesti työkeskukset ja kuntouttava työtoiminta voidaan avata hallitusti ja asteittain 1.6.2020 alkaen. Yksikön sijaintikunnat päättävät sen, miten ja missä laajuudessa päivätoimintayksikkömme avataan kesäkuun alusta. Mikäli kuntatilaaja hyväksyy, toteutamme päivätoimintaa erityisjärjestelyin.

MUUTOKSIA PALVELUKOTIEMME TOIMINNASSA
Vierailukieltoa jatkettiin Suomen hallituksen päätöksellä 4.5.2020, ja hallitus arvioi vierailukieltoa kesäkuun loppuun mennessä. Tämä koskee niin tehostetun kuin ohjatun palveluasumisen yksiköitä. Kaikenlaista liikettä palvelukodeista sisään tai ulos tulee välttää ja rajata se vain aivan välttämättömään.

Läheisiä kannustetaan olemaan asiakkaaseen yhteydessä esimerkiksi puhelimella, etäyhteydellä, sähköpostilla tai kirjeell. Palvelukodin henkilökunta tukee asukkaita yhteydenpidossa. Läheisten ja asukkaiden väliset tapaamiset ovat huolellisesti järjestettyinä ja turvallisuusseikat huomioiden mahdollisia. Läheisen ja asukkaan välinen tapaaminen voidaan järjestää ensisijaisesti palvelukodin ulkotiloissa. Tapaaminen voidaan järjestää myös sellaisessa suojatussa tilassa, joka ei ole asiakkaiden jatkuvassa yhteiskäytössä, ja johon ei kuljeta asiakkaiden yhteistilojen läpi, esim. erillinen kerhohuone tai grillikatos tai tyhjä asiakashuone omalla sisäänkäynnillä. Tarvittaessa tilassa voidaan käyttää pleksiä turvallisuuden varmistamiseksi. Läheisten tapaamisia voidaan yhdistää ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.

Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja kuten fysio- ja toimintaterapiapalveluja. Mahdollisuuksien mukaan palvelut voidaan toteuttaa myös etäkuntoutuksena. Vierailukielto ei koske myöskään vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia. Asiakaskohtaisesti sovitaan kunnan viranomaisen (omatyöntekijän) kanssa välttämättömien kuntoutuspalvelujen ja henkilökohtaisen avun käyttämisestä.

Lähtökohta tartuntariskin minimoimiseksi on, että kaikenlainen liike palvelukodista ulos- ja sisäänpäin on minimissään. Asiakkaiden kotilomia tulee harkita erittäin kriittisesti ja niistä tulisi pidättäytyä. Kotilomissa on kohonnut riski tartuntojen kulkeutumiseen palvelukotiin.

Järjestämme intervallijaksot niille asiakkaillemme, jotka sen välttämättä esim. vanhempien jaksamisen tai työssäkäynnin vuoksi tarvitsevat ja ne täytyy olla asiakkaan kotikunnan hyväksymiä ratkaisuja. Asiakkaan tulee olla oireeton intervallijaksolle tullessaan.

TUPA-ASUMISEN PALVELUT
Omissa yksittäisissä asunnoissaan asuvien asukkaiden palvelut toteutamme tällä hetkellä normaalisti.

SAVAS-SÄÄTIÖN TOIMISTO SIIRTYNYT ETÄTYÖHÖN
Savas-Säätiön hallinto sekä toimisto- ja hanketyöntekijät tekevät etätyötä toistaiseksi. Henkilökuntamme tavoittaa sekä puhelimitse että sähköpostilla.

 

Takaisin edelliselle sivulle

Kuvagalleria

Ota yhteyttä

×

Anna palautetta

×