Sorsapuiston palvelukotiin rakennettiin virtuaaliympäristö
sopuvirweb

Sorsapuiston palvelukotiin rakennettiin virtuaaliympäristö

Tutustu Sorsapuiston virtuaaliympäristöön näistä linkeistä:
Opiskelija-/työntekijätaso
Asiakastaso

 

Tässä artikkelissa kuvaamme virtuaaliympäristön rakentamista Sorsapuiston palvelukotiin, joka on Savon Vammaisasuntosäätiön palvelukoti Iisalmessa 14 asukkaalle. Asukkaista koottiin ryhmä johon, osallistui 7-8 henkilöä. Kohderyhmänä olivat Sorsapuiston palvelukodin ja tukiasuntojen asukkaat. Tavoitteena oli yhdessä asukkaiden kanssa luoda palvelukodille virtuaalisen ympäristön asukastaso, jonka asukkaat ovat yhdessä ryhmänä suunnitelleet ja luoneet. Ryhmä kokoontui Sorsapuiston palvelukodin kerhohuoneella ja ryhmän toiminnan tavoitteena oli yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistyminen asukkaiden elämässä, osallistuessaan ryhmätoimintaan ja virtuaalimaailman rakentamiseen. Virtuaaliympäristön rakentamisesta ei ollut saatavilla aiempaa kokemuksellista tai tutkimuksellista tietoa kohderyhmän kanssa. Tämä projekti pyrkii vastaamaan juuri tähän havaittuun puutteeseen.

Savon Vammaisasuntosäätiön vastaus asiakaslähtöisempään ja saavutettavampaan palvelun tarkasteluun on kehitteillä oleva digitaalinen 360-palvelu, jossa virtuaalitodellisuuden keinoin tuetaan erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden valintatilanteita ja toiminnan ohjausta. Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality – VR) on virtuaalisesti koettu maailma, jossa vieraileva henkilö kokee olevansa aidosti sisällä. (Kujala & Peltoniemi 2019b)
Palvelu mahdollistaa asiakkaan vierailemisen esim. palvelukodissa ja sen tiloissa aidosti. Virtuaalimaailman sisälle on tuotu “think linkkejä”, joiden sisältä avautuu erilaisia videoita mitä palvelukodissa missäkin tiloissa tapahtuu, miten palvelukodissa on järjestetty eri asioita.

Projekti piti sisällään ryhmätapaamisia, jossa ryhmä mietti asukastason videomateriaalia, joka linkitetään virtuaaliseen maailmaan. Ryhmänohjauksessa käytimme ohjauksen menetelminä yhteisöhoidon periaatteita, motivoivaa haastattelua ja videointia. Huomioimme ohjauksessa myös osallisuuden portaat.  Asiakkaita vastuutettiin heidän omien voimavarojensa mukaisesti videoimaan omaa elämäänsä. Asiakkaiden tehtävänä oli muistuttaa sekä pyytää ohjaajia tarvittaessa avuksi videoiden kuvaamisessa. Tapaamisten painopiste oli asiakkaiden kuvaamien videoiden katsominen, toisilta saama vertaistuki ja keskustelu videoista sekä niiden tekemiseen liittyvistä ajatuksista. Osallisuuden kokemusta havainoitiin ja apuna arvioinnissa käytettiin ryhmäkeskusteluja.

Asiakkaiden osallisuuden kokemus syventyi tapaamisten välillä tapahtuvassa toiminnassa. Asiakkaiden kokemusten ja mielipiteiden sekä omien kokemustemme perusteella yhteisöllinen toimiminen kasvattaa asukkaiden voimaantumista sekä osallisuuden kokemusta. Koimme, että rohkeasti heittäytymällä yhdessä asiakkaiden kanssa tuntemattomaan, osallisuuden tunne syveni ja asiakkaat kokivat saavansa voimauttavia kokemuksia. Voimme todeta, että yhteisöllinen toimintamalli lisää osallisuutta omassa yhteisössään. Ryhmäohjauksen menetelmien avulla pääsimme tavoitteeseen ja toimintakulttuuri jää elämään palvelukodilla. Tämä projekti vastaa alussa mainitun aikaisemman tutkimustiedon puuteeseen.

Niina Argillander, palveluyksiköiden johtaja, Savas
Anna-Mari Eskelinen, Savolanniemen palvelukodin johtaja, Savas
Merita Korhonen, vastaava ohjaaja, Kirkonsalmen autismiyksikkö ja Kirkonsalmen toimintakeskus, Savas

 

Takaisin edelliselle sivulle

Kuvagalleria

Ota yhteyttä

×

Anna palautetta

×