Neuromoninaisuus
Neuromoninaisuus
Neuromoninaisuus (neurodiversiteetti) kuvaa ihmisten ainutlaatuista tapaa ajatella, tuntea ja oppia. Se kattaa monia erilaisia neurologisia piirteitä ja diagnooseja, kuten ADHD:n, autismikirjon ja Touretten oireyhtymän.
Meistä jokainen on yksilöllinen, ja kun ymmärrämme näitä eroja, voimme rakentaa hyväksyvämpää ja monimuotoisempaa yhteiskuntaa. Neuromoninaisuuden arvostaminen avaa uusia näkökulmia ja rikastuttaa työyhteisöjä sekä koko elämäämme. Kun tiedämme enemmän erilaisista tavoista hahmottaa maailmaa, voimme luoda ympäristöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä omana itsenään.
Neuromoninaisuuden huomioiminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tunnistamme erilaisten aistien herkkyydet, oppimistyylit ja keskittymiskyvyn tarpeet. Joillekin rauhallinen työympäristö tai selkeät rakenteet ovat avain sujuvaan työskentelyyn, kun taas toiset hyötyvät joustavista toimintatavoista.
Neuromoninaisuus työyhteisössä
Työelämässä neuromoninaisuuden ymmärtäminen tarkoittaa sitä, että tunnistamme erilaiset ajattelutavat ja toimintamallit arvokkaiksi voimavaroiksi ja innovaation lähteiksi. Organisaatiot, jotka huomioivat tämän, voivat rakentaa osallistavampia ja monimuotoisempia työympäristöjä. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen työntekijä voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja tuoda lisäarvoa organisaatiolle omalla tavallaan.
Neuromoninaisuus työyhteisössä koulutus
Koulutuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä erilaisista tavoista ajatella, toimia ja kommunikoida sekä tarjota konkreettisia keinoja moninaisuuden tukemiseen työpaikoilla. Koulutus voidaan räätälöidä esihenkilöille, HR-ammattilaisille ja työyhteisöille.
Koulutuksen käytyään osallistujalla on valmiuksia:
- Hyödyntää tietämystään neuromoninaisuudesta ja tunnistaa neurokirjon henkilöiden vahvuuksia ja tarpeita.
- Huomioida yksilön toimintakykyyn ja voimavaroihin vaikuttavia tekijöitä työelämässä.
- Käyttää työympäristön muokkauskeinoja, jotka tukevat neurokirjon henkilöiden hyvinvointia ja työn sujuvuutta.
- Hyödyntää johtamistyössään keinoja, jotka tukevat neurokirjon henkilön työhyvinvointia ja osallisuutta työyhteisössä.
Koulutuksen teemat
Koulutus sisältää esimerkiksi seuraavia teemoja:
- Mitä on neuromoninaisuus?
- Eri neuromoninaisuuden muodot
- Neuromoninaisuuden ilmeneminen työpaikoilla
- Ennakkoluulot, myytit ja stereotypiat
- Neuromoninaisuuden huomioiminen HR-prosesseissa (rekrytointi, perehdyttäminen, työn opastus jne.)
- Neuromoninaisuus voimavarana
- Vahvuudet ja hyödyt
- Haasteet ja tarpeet
- Neurokirjon henkilön kohtaaminen työyhteisössä
- Menetelmiä ja työkaluja esihenkilöille
Neuromoninaisuuden ymmärtäminen ja tukeminen työpaikoilla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Savas Akatemian koulutuksen avulla organisaatiot voivat kehittää aidosti osallistavan työympäristön, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja voida hyvin.
Pyydä tarjous!
Pyydä tarjous neuromoninaisuuskoulutuksesta yrityksellesi tai yhteisöllesi.
Tai ota yhteyttä savas.akatemia@savas.fi, niin jutellaan lisää.